darwin-díj.

2011.09.02. 12:41

 Höjj!

A nagy sikerre való tekintettel a Stella-díj után jöjjön egy hasonlóan meghökkentő díj. Az előzőhöz hasonlóan ezt is összelopkodom mint a többi szar blogger. Jó olvasgatást!


 A Darwin-díj egy olyan kitüntetés, amelyet azoknak az elhunyt embereknek ítélhetnek meg, akik valami különösen buta, ügyetlen módszerrel próbáltak egy számukra érdekes célt elérni, és ez az életükbe került. A nevét onnan kapta, hogy ezek az emberek Charles Darwin a természetes kiválasztódásról szóló híres elmélete értelmében „szívességet tesznek” az emberiségnek azzal, hogy nem örökítik tovább ostobaságukat utódaikra.

A díj története

Már 1985-ben terjedtek e-mailek a témáról, de 1994-ben alakult át hivatalossá a díj kiosztása. Ekkor alapította meg egy amerikai nő, Wendy Northcutt a hivatalos honlapot és fogalmazta meg a díj elnyeréséhez mindenképpen szükséges pontokat.

A díj elnyerésére azok pályázhatnak, akik megfelelnek az alábbi kritériumoknak:

  • A jelöltnek halottnak kell lennie vagy el kell veszítenie a szaporodóképességét. Ennek a pontnak a célja az, hogy ezek az emberek megmentsék az emberiséget az olyan génjeiktől, amelyek ilyen esetek véghezviteléhez vezettek.
  • A második szabály, hogy a jelöltnek az amerikai autóvezetői korhatár felett és mentálisan egészségesnek kell lennie (Northcutt szerint bármilyen mentális problémából adódó sérülés vagy haláleset tragikus, nem pedig szórakoztató, így az ilyen jelöléseket minden esetben kizárja).
  • Harmadszor, a jelölt halálának saját hibájából kell bekövetkeznie.
  • Negyedszer, az esetnek különlegesnek kell lennie. Ha több ember is megcsinálná, akkor nem lenne olyan érdekes.
  • Végül, az eseménynek bizonyíthatónak kell lennie. Például szemtanúk leírásai. Ez a legfontosabb. A Darwin-díj hivatalos honlapján a nem bizonyított történetek az Urban legends azaz a Városi legendák témakörbe kerülnek és valójában nem díjazottak.

A nevezési kritériumok később tovább bővültek: nem lehet jelölt olyan eset, amiben ártatlanok is megsérültek, illetve ami szándékosan következett be (ezzel próbálják megelőzni, hogy valaki szándékosan kárt tegyen magában, pusztán a díj és a vele járó hírnév elnyeréséért).

És akkor néhány meghökkentő eset:

  Sherry-beöntésért kapta meg a 2007-es Darwin-díjat egy alkoholista. A texasi férfi azért \"kényszerült\" erre a megoldásra, mert súlyos torokbetegsége miatt meginni már nem tudta az alkoholt. Az 58 éves nyertes ezért úgy döntött: beöntéssel juttatja magát a szükséges alkoholhoz. Két másfél literes üveg sherryvel próbálkozott, alkoholmérgezést is kapott. Tette természetesen úgy végzõdött, ahogy gondoljátok: meghalt, de a vigasz az, hogy másképp most nem lehetne itt a története.

  2005-ben az elsõ helyezett három idióta fegyveres rabló lett.Hõseink több apróbb betörés és utcai rablás után egy igazi nagy \"balhéra\" készültek. Hogy miként pattant ki az a zseniális ötlet az agyukból, hogy egy vágóhidat raboljanak ki, az már az õ titkuk marad, mindenesetre a három bûnözõpalánta egy texasi kisváros mészárszékét szemelte ki célpontul. A három húszas évei elején járó fickó rugós késekkel felfegyverkezve rontott be a munkájukat végzõ hentesek közé, azt követelve, hogy a páncélszekrényt - a benne a remélt bevétellel - pakolják fel a kisteherautójukra. A hentesek semmi segítõkészséget nem mutattak, inkább kb. két perc leforgása alatt összeszurkáltak, majdhogynem kicsontoztak két támadót, míg a harmadiknak sikerült a pick-up-al elmenekülni. Messzire õ sem jutott, ugyanis kiérve a forgalmas államközi sztrádára úgy döntött, hogy - mivel az autó is lopott volt - inkább gyalog menekül tovább. Azonban, bizonyára összezavarodva társai végzetét látva, nem a sivatag felé menekült, inkább megpróbált átvágni a négysávos úttesten. Természetesen az elsõ arra száguldó autó elcsapta. Mindezt a nagy semmiért tették, mivel a mészárszék páncélszekrényében csak az üzem hivatalos papírjait tartották, egy árva dollár sem volt benne.

  Egy kezdõ iraki terrorista, Khay Rahnajet nem fizetett elég postadíjat a feladott levélbombára. Ezért a küldemény \"Vissza a feladónak\" pecséttel visszaérkezett Rahnajet-hez. A botcsinálta terrorista teljesen elfeledkezett közben a bombáról, így felnyitotta a borítékot. Utolsó levele volt.

  Két autópályadíj-szedõ egy barátságos hógolyócsatával szórakoztatta magát, míg egyikük az éppen áthaladó teherautóról próbált muníciót szerezni. A férfi azonban nem volt szerencsés, keze beakadt a ponyva kötélzetébe, és az autó, bódéjából kirántva, maga után vonszolta, éppen elég hosszan ahhoz, hogy belehaljon.

 

Egy híd lekaszálta annak a dán szurkolónak a fejét, aki kihajolva utazott egy emeletes buszon vasárnap este Dániában. A férfi fej nélküli teste visszahullott a járműbe, amelyen az FC Köbenhaven dán élvonalbeli labdarúgó csapat 40 szurkolója utazott hazafelé a Viborg elleni

  0:0-ás döntetlennel végződött mérkőzés után. A rendőrség vizsgálata szerint a 30 éves férfi a busz tetején lévő, vészkijáratnak használt nyílásában állt, amit nem szabad haladás közben kinyitni.

  Diétázni veszélyes dolog, könnyen végzetessé válhat. De a Darwin-díjra jelölt bloomburgi férfi önként fogta magát diétára: módszere szerint csak babot és káposztát fogyasztott. Ez még nem lett volna baj, de egy kétszer két méteres helyiségben aludt, és éjszakára becsukta az ablakot. Reggelre gázmérgezésben meghalt.

 

Forrás:wiki, darwin.b13

A bejegyzés trackback címe:

https://atie.blog.hu/api/trackback/id/tr233197621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása