Adathalászatnak (eredetileg angolul phishing, kiejtése: fising, a fishing=halászat szóra hasonlít) azt az eljárást nevezzük, amikor egy internetes csaló oldal egy jól ismert cég hivatalos oldalának láttatja magát és megpróbál bizonyos személyes adatokat, például azonosítót, jelszót, bankkártyaszámot stb. illetéktelenül megszerezni.

A csaló általában e-mailt vagy azonnali üzenetet küld a címzettnek, amiben ráveszi az üzenetben szereplő hivatkozás követésére egy átalakított weblapra, ami külsőleg szinte teljesen megegyezik az eredetivel. /Wikipédia/

 

 

 Hazudnék ha azt mondanám, hogy értek ahhoz amit megpróbálok itt felvezetni. Talán érteni sem kell hozzá HA használjuk a józan eszünket.

Na már most vannak bizonyos FAKE közösségek/csoportok/oldalak a facebookon amiknek a tulajdonosai szemét geci patkány féreg (...) módjára csak azért hoznak létre ilyen oldalakat, hogy pénzt vagy adatot (bugyiméretet, e-mail címet, jelszavtot etc.) csaljanak ki a gyanútlan és egyébként felettébb buta felhasználóktól.

Jelen esetben az IdÉéÉzEtEk*_* nevezetű közösségről szólnék pár szót mert mostanában napi kétszer kibaszkodják nálam és rajtam kívül jó néhány embernél a biztosítékot.

Szóval ez a gennyes KÖCSÖG csinált (egy vagy több) olyan alkalmazást amivel be tudta csalogatni a felhasználókat, hogy önként adják át szépen az adataikat. Biztos találkoztatok már ilyennel:

  A képen látható "Szerelmi Horoszkóp" egyébként nem tudom, hogy éritett-e a témában. Ha nem, ezúton is bocsánatot kérek a készítő oldaltól/közösségtől. /levagytokszarva/

Nos a képen látható "AZ ALKALMAZÁSRÓL" felirat alatt olvashatjuk, hogy ők ugyan adatot nem tárolnak rólunk (kac) gyanútlan felhasználókról viszont a kép másik oldalán már ellent is mond önmagának a kis felirat ugyanis ha a "Tovább az alkalmazáshoz"-ra kattintunk akkor már el is tárolja magának egy csinos kis adatbázisba. Innentől kezdve szabad a pálya ugyanis felhatalmaztad az alkalmazást, hogy bármikor posztolhasson a nevedben vagy akár meg is hívhatja az összes ismerősödet akármilyen FAKE eseményre. Erről pedig a "Who can see posts this app makes for you on your Facebook timeline:" felirat tanúskodik.

Jelen esetben a mi drága "IdÉéÉzEtEk*_*" oldalunk olyan eseményre hív meg ami azt hirdeti, hogy emelt díjas sms-ért vásárolj nCore meghívót  mer' az annyira kurvajó, hogy csinált is belőle 20-30 eseményt.

 

 

 

Természetesen nem csak hogy nCore meghívót nem kapsz de még az ismerőseid is úgy fognak rád nézni mint a véres rongyra.

Mindez teljesen jól elhárítható ha nem kattogunk őrültek módjára mindenféle szarra ami elénk kerül mert nem csak a saját accountodat (és vagy pénzedet) veszélyezteted ezzel hanem másokét, az ismerőseidét is.

Ha már itt vagytok nyomok !IDE! egy linket ami mögött megtalálható a csoport. Az üzenetek gomb mellett található kis nyílra kattintva ott az "Oldal jelentése". Na arra ugorj rá majd az előugró ablakban válaszd a "Spam vagy átverés" lehetőséget és okézd' le.

 

Remélem mindenkinek átment az üzenet: ÉSSZEEE!

Tetszikelni és osztani éri! Pacsi!

A bejegyzés trackback címe:

https://atie.blog.hu/api/trackback/id/tr1004515188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása